Forrásra éhesek a kiscégek


2017.03.31

A mikro- és kisvállalkozásoknak elsősorban a működésük, forgóeszközeik, ingatlancéljaik finanszírozásához lenne szükségük banki forrás bevonására

Nagy szükségük lenne a mikro- és kisvállalkozásoknak banki források bevonására a működésük és fejlődésük biztosításához – derül ki az OTP Mikro- és Kisvállalati üzletága és az OTP Ingatlanlízing Zrt. közös helyzetértékeléséből. Mostanában elsősorban az átmeneti likviditási gondok kezelésére alkalmas folyószámlahiteleket és forgóeszköz-hiteleket keresik a kisebb méretű cégek, illetve az ingatlancéljaik tekintetében a lízingkonstrukciót kezdik újra felfedezni.

„Az elmúlt időszakban élénkülés volt érezhető e szegmens részéről a banki források iránt” – számol be Csonka Tibor, az OTP Bank Vállalati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Tapasztalataik szerint elsősorban az átmeneti likviditási gondok megoldására alkalmas folyószámlahiteleket, valamint a kisebb összegű, rövidebb lejáratú forgóeszközhiteleket keresik mostanában a kiscégek.

Az OTP Ingatlanlízing Zrt. az OTP Csoport lakossági és vállalkozói ügyfelek részére lakó- és kereskedelmi ingatlanok lízingelésével foglalkozó leányvállalata. A cég a lakossági ügyfelek és a lakások mellett első lépésben a kis- és középvállalkozások felé, később pedig majd a nagyvállalkozások felé is nyitni kíván. A finanszírozott ingatlanok köre ennek megfelelően bővül majd, hiszen a kis- és középvállalkozások esetében a lakás mellett a főleg kereskedelmi, vagy iroda/rendelő célú ingatlanok jelenhetnek meg.

Inkább még a lakás célú lízing a társaság legfontosabb és legnagyobb volument hozó finanszírozási területe. A hitelek mellett újra felfedezik maguknak a szabad felhasználású ingatlanlízinget is a vállalkozások, mint kedvező kiegészítő forrásszerzési lehetőséget. Mindemellett  a működéshez szükséges üzleti típusú ingatlanok – üzlethelyiség, telephely, iroda – vásárlásánál számít népszerűnek az ingatlanlízing ennél az ügyfélkörnél. A megfelelő üzleti ingatlan megszerzése a közelmúltban számos kisvállalkozásnál vált aktuálissá, többek között az új trafikok tömeges nyitása kapcsán. Utóbbihoz köthetően a mikro- és kisvállalati szegmensben sok más vállalkozás is ráébredt arra, milyen fontos az üzletvitelhez szükséges megfelelő ingatlan biztosítása.

Az elmúlt időszakban tapasztalt kisebb pezsgés és a valós forrásigény megléte ellenére a hazai mikro- és kisvállalatok alapvetően lassan kezdenek újra nyitni a banki finanszírozás felé. „Ez az ellentmondás alapvetően három okra vezethető vissza: a kisvállalatok úgy gondolják, hogy nem kapnának hitelt a bankoktól, vagy nem lennének képesek kitermelni a hitellel együtt járó költségeket, illetve úgy érzik, hogy túl sok a hitelfelvétel lebonyolításával járó papírmunka” – véli Csonka Tibor.