A kis cégek erősödéséhez külső forrást kell bevonni


2017.04.03

A hazai mikro- és kisvállalkozások háromnegyede szerint ágazatukban a beruházásokat tipikusan csak külső forrás bevonásával lehet megvalósítani. Az OTP Ingatlanlízing kutatása szerint noha még sok kis cég táplál aggodalmakat a külső forrás bevonásával szemben, egyre többen igényelnék azt, hogy a pénzintézetek megkeressék őket rájuk szabott pénzügyi ajánlatokkal.

A nyolcszáz cég megkérdezésével végzett felmérés szerint a válaszadók közel harmada látja úgy, hogy a szektorukban alapvetően saját, banki, illetve uniós forrás együttes használatával valósulnak meg a fejlesztések, további 25 százalék szerint a saját forrás és a pénzintézeti finanszírozás kombinációja a tipikus az ágazatban - ismerteti az OTP Ingatlanlízing közleménye.

Csak minden negyedik válaszadó vélte úgy, hogy cége gazdasági szektorában jellemzően kizárólag saját forrásból valósulnak meg a beruházások.

A felmérés szerint míg a középvállalkozások szinte mindegyike vesz igénybe külső forrást, addig tíz kisvállalkozásból csak nyolc teszi ezt, a mikrovállalkozásoknak pedig csupán alig több mint harmada használ valamilyen külső finanszírozást.

A külső finanszírozás bevonásával szemben még mindig sok kis cég táplál ellenérzést, sokan például azt hiszik, hogy túl sok adminisztráció, papírmunka kíséri a külső forrás felvételét, ezért bele sem kezdenek a folyamatba. Ennél is fontosabb ok lehet, hogy a hazai kisvállalkozások a valóságosnál jelentősen rosszabbnak ítélik külső forráshoz jutási lehetőségeit, többségük - tévesen - úgy véli, hogy cégét nem tartanák alkalmasnak a finanszírozásra.

A mindennapi gyakorlat azonban rácáfol az aggodalmakra, hiszen a kutatás megállapításai szerint minden tizedik, az elmúlt három évben külső finanszírozásért folyamodó kisvállalkozás legalább két sikeres igénylést tudhat a háta mögött, 18 százalékuk pedig három vagy több sikeres igényléssel büszkélkedhet.